İştahsızlığa neden olan beslenme ile ilgili sorunlar
İştahsızlıkta dikkat etmemiz gereken en önemli unsur çocuğun büyüme ve gelişmesi normal ise , çocuğun yeme alışkanlıkları bir sağlık sorunu yaratmıyorsa , bazen öğün atlamış veya iştahsızlık olsa bile sorun oluşturmaz.Asıl sorun iştahsızlığın büyüme ve gelişmeyi etkileyecek düzeyde( boy kısalığı,aşırı zayıflık gibi ) şiddetli olduğunda başlamaktadır.
Genellikle yapılan hatalardan biri ek gıdaya geçiş döneminde yutma ve çiğneme gelişimini tamamlamadan besin çeşitliliğini ve kıvamını arttırmak yani çok pütürlü ve miktar olarak fazla besin vermektir.
Ek gıda da dikkat edilecek diğer bir konu da yeni bir besin denendiğinde ve hoşlanmadığında biraz ara verdikten sonra tekrar denenmeli hemen vazgeçilmemelidir.
İştahsızlığa neden olan sorunlar
*Besinlerin ayrı ayrı tadını öğretmek yerine karışımlar halinde tüketmeye zorlamak çocuğun damak tadının oluşumunu engellemektedir.
*Yemek yeme saatlerinin düzensizliği
*Zorla yedirmeye çalışmak
*Yemek öncesinde iştahı kapatan şekerli ve sıvı besinlerin tüketimi
Genellikle bebeğime uygun tat ve lezzetle yemekler hazırlamaya özen gösterdim.Çünkü onlar içinde yemeğin tadının lezzetli olması önemlidir.
Bitirebileceği kadar yemek koymak gerekir.Bu da genelde yapılan hatalardandır.Bir kase dolusu çorbayı yemesi beklenir sonra da anne için çocuğunun karnının doymadığı düşünülerek bitirmesi için çocuk zorlanır.Böyle davranışlar çocuğun yemekten uzaklaşmasına yol açmaktadır.Bitirebileceği kadar koyarsak çocuk yemeği bitirdiğinde mutlu olur ve zevkle yemek yer.
Herhangi bir biyolojik neden ortada yok ise ve bu hatalardan uzak durursak çocuklarımızla yemeği savaş haline dönüştürmeden , büyüdükçe kendi başına yemeğini yemenin zevkine varan çocuklar yetiştirebiliriz.