PROFESYONEL FOTOĞRAF SANATÇISI
Konuk yazarım www.denissanat.com ‘ un kurucusu Ahmet Korkmaz fotoğraf çekimine başlama hikayesini ve yaptığı profesyonel fotoğraf çekimlerini bizlerle paylaştı.Keyifli okumalar ;
Benim fotoğraf çekmeye başlamam tamamen resme olan tutkumla alakalıdır. Bastırılmış resim yapma isteğim beni zaman içerisinde fotoğraf çekmeye yöneltti. Bilirsiniz bizim eğitim sistemimizde sanat dersleri pek önemsenmez ve maalesef aileler de önemsemez. Ortaokul yıllarında resim yaparken babamın bana ; “Bırak şunu ders çalış” dediğini dün gibi hatırlarım. Zaman içerisinde resme ayırdığım zaman giderek azaldı ve hatta hiç çizmez hale geldim. Bu, tamamen engellemelere verdiğim bir tepkiydi aslında.
Liseye başladığım yıl resim dersinde verilen hiçbir ödevi yapmadım. Resim dersinden kalmam kesin hale gelmişti. Senenin sonuna doğru derste alelade çizdiğim bir resim öğretmenimin dikkatini çekti ve sordu :”Bunu sen mi yaptın?”Evet dediğimde; “Bu kadar iyi çizebiliyordun madem neden şimdiye kadar çizmedin?”Cevap: “İçimden gelmedi.” oldu ve resim dersinden kaldım. Şimdi düşünüyorum da o öğretmenin yerinde ben olsaydım öğrencimle konuşur sorunun ne olduğunu öğrenmeye çalışırdım ama maalesef böyle bir durum gerçekleşmedi. Ortaokulda resim öğretmenimin parmakla gösterdiği ben lisede resim dersinden kalmıştım.
Daha sonrasında bir fotoğraf makinesi edindim basit kompakt bir makineydi. Zaman içerisinde fotoğraf çekmek benim için tutku haline geldi. Artık biliyordum ne olursa olsun üniversitede fotoğraf okuyacaktım. Yetenek sınavına girdiğim Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf bölümünü kazandım.
Fotoğraf tutkudan öte mesleğim haline gelmişti üniversite ikinci sınıfta fotoğraf asistanı olarak çalışmaya başladım. Bizim ülkemizde herhangi bir sanat dalı ile uğraşmak hatta sanattan para kazanmak oldukça cesaret isteyen bir durum, sanatsal olarak üretken olmak ve aynı zamanda ticaret yapmak zorundasınız. Özellikle fotoğraf gibi basit görünen bir sanat ile uğraşıyorsanız işiniz biraz daha zor demektir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte fotoğrafa olan bakış açısı; cep telefonundan çekilen fotoğraflar kadardır. Bu da fotoğrafın halkın gözünde değerini tamamen kaybetmesine sebep olmuştur.
Rönesans zamanından fotoğrafın icadına kadar insanlar, kişisel veya aile portrelerini ressamlara çizdirirlerdi. Fotoğrafın icadından sonra bu işi fotoğrafçılar devralmıştır. İnsanlar 1980’lerin sonuna kadar aile fotoğrafları çektirirlerdi, hatta bütün aile fotoğraf çekimi için özenle hazırlanır ve hep birlikte stüdyoya giderlerdi. O fotoğraflar aile albümünü oluştururdu. Aile albümleri bulunduğumuz zamandan ziyade gelecek kuşaklara bırakılan değerli bir mirastır. Belki de torunlarımız dedelerini ve ninelerini o albümlerde bulacak ve tanıyacaklar. Günümüzde çekilen fotoğrafları özensiz ve bir hard diskin içine hapsedilmiş sıradan görüntüler olarak görüyorum. Bu şekilde çekilen dijital fotoğrafları gelecek nesillere aktarmamızın çok mümkün olduğunu düşünmüyorum.
Denis sanat olarak biz moda ve endüstri alanında faaliyet göstermeye devam ediyoruz(Yemek,ürün,moda,portre,fabrika,hava fotoğrafları…gibi)çekimler yapıyoruz. Bunun yanında, yok olan bu fotoğraf geleneğini sürdürebilmek için ekibimle birlikte çalışmalara başladık. Yapmak istediğimiz fotoğraf çekimi için özenle hazırlanmış aile bireylerinin eski zamanlardaki gibi stüdyoda veya kendi yaşam alanlarında fotoğraflarını çekip, çekim süresi boyunca nostaljik bir zaman geçirmelerini, hem de gelecek nesillere aile albümlerini bırakabilmelerini amaçlıyoruz.
Bize; www.denissanat.com adresinden ve 0533 211 78 75 ( Ahmet KORKMAZ) telefon numarasından ulaşabilirsiniz.
Ahmet KORKMAZ
Fotoğraf Sanatçısı