ÖTEKİ BERİKİ İLERİSİ GERİSİ
12 Mart Pazar Günü Üsküdar Kerem Yılmazer sahnesinde Öteki Beriki İlerisi Gerisi oyununu izledik.Ötekileştirme,etiketleme ve ebeveynliğin sorgulandığı çocukların oynadığı 6 + yaş bir oyun.Çocukların dünyasından ebeveynlere sesleniş aslında.Okulda otistik olduğu için arkadaşları tarafından dışlanan çocuktan,evde kardeşi olacağı için ötekileştirilen çocuğa kadar ebeveynlere çocukların vermek istediği mesajlar o kadar kıymetli ki 23 Nisan da tekrar sahne alacak izlemenizi öneririm.
Gösterimle ilgili basın bülteni de aşağıda ;
ÖTEKİ BERİKİ İLERİSİ GERİSİ” ÖZEL GÖSTERİMLERLE SEYİRCİYLE BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR.
İBB Şehir Tiyatroları Çocuk Eğitim Birimi 2016 mezuniyet oyunu olan “Öteki Beriki İlerisi Gerisi”, 29 Ocak 2017 Pazar günü Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde oynadı.
Yonca İnal’ın yazdığı Okan Patırer’in yönettiği ‘’Öteki Beriki İlerisi Gerisi’’, Genel Sanat Yönetmenliği’nin 2016-2017 sezonu boyunca sahnelenmesi kararı ve özel desteği ile Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde periyodik olarak seyircisiyle buluşmaya devam ediyor.
Birim tarihinde, sezon içinde sahnelenen ilk mezuniyet oyunu olma özelliğini taşıyan oyun ; çocukların gözünden yetişkinlere sesleniyor ve tüm tiyatro severlerin keyifle izleyeceği birçok konuya dikkat çekiyor.
Unutarak büyüyoruz.
Hayat bizi etiketler; öteki beriki haline getirir, ilerisi için hazırlarken geride bıraktığımız çocukluğumuz “kendini” korumaya çalışır aslında. “Öteki Beriki, İlerisi, Gerisi”, çocuğun gözüyle, yetişkinlere seslenen bir oyun.
“Neresine sığacağım ben bu dünyanın”,
“Hayat bazen bizi kendiliğinden öteki yapar”,
“Dönüşebiliriz ama değiştirilemeyiz”,
“Ma- Me- Mi- Mu”,
“Diğerine bakmak”,
“Sıra dışı düşünceler; Gölge”,
“Güneşin çocukları” ve
“Kapılar” isimli 8 epizod, 36 çocuğun sahne üzerinden, “farklılıklarımızla yaşamayı öğrenebilir miyiz?” sorusuna aradıkları cevapları, önermeleri ve göndermeleri seyre açan bir fark ediş hikâyesi.
Öteki Beriki İlerisi Gerisi’nin sahnelenme takvimi, www.ibbst.gov.tr adresinden takip edilebilir.
Detaylı Bilgi İçin:
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARI MÜDÜRLÜĞÜ
Basın ve Halkla İlişkiler – 0212 455 39 34 – 0212 455 39 35
e-mail: basin.yayin@ibb.gov.tr web: www.ibst.gov.tr
https://www.facebook.com/sehrintiyatrosu
https://twitter.com/sehir_tiyatrosu
ÇOCUK TİYATROSU EĞİTİM BİRİMİ HAKKINDA
İBB Şehir Tiyatroları’nın çok önemsediği ‘Çocuk Tiyatrosu’ ilk kez 1934 yılında Muhsin Ertuğrul’un direktifleriyle kurulmuştur. 1950 yılından itibaren Ferih Egemen’in “Çocuk oyunlarında, çocuk rollerini çocukların oynaması gerekir” yaklaşımıyla da bugüne uzanan zincirin ilk halkası atılmış ve bu yaklaşım doğrultusunda ‘Çocuk Korosu’ kurulmuştur.
Böylece dans eğitimi de verilmeye; aldığı eğitimle, pratik çalışmalarla daha sonraki sezonlarda oynanacak oyunlara, müzikallere çocuk-genç oyuncular yetiştirilmeye başlanmıştır.
Bugünün pek çok değerli sanatçısının, o çocuk korosundan ve eğitiminden yetiştiğini biliyoruz.
Bir süre ara verilen eğitim çalışmaları 1985-1986 tiyatro sezonunda geleceğin tiyatro seyircisini, geleceğin oyuncularını yetiştirmenin yanı sıra kendini düzgün ve doğru ifade etmeyi bilen, soran sorgulayan, çağdaş çocuklar yetiştirmek amacıyla ve daha güçlü olarak ‘Çocuk Tiyatro Birimi’ adı altında yeniden kurulmuştur.
Yıllar içerisinde Neşe Erçetin Atakan’ın önderliğindeki bir ekiple artık ismi ‘Çocuk-Genç Eğitim Birimi’ne dönüşen birim, eğitim programını daha da geliştirerek programına Sahne Eğitimi, Müzik, Yaratıcı Drama, Hareket-Dans, Konuşma Eğitimi, Dekor, Kostüm dersleriyle devam etmiştir. Daha sonra Psikolog Çiğdem Aydın’ın oluşturduğu Sosyal Beceri dersi öğrenci-eğitmen-aile arasındaki üçgende önemli bir ihtiyaca cevap vermektedir.
Neşe Erçetin Atakan’ın bu alanda yaptığı son derece önemli çalışmalar, ürettiği projeler, oyunlar, ÇEB’nin kurumsallaşması, çocuklara sanatın, tiyatronun sevdirilmesi, çocuk oyuncuların yetişmesi ve hatta ileriki yaşlarda bu mesleği seçmek isteyen çocuklar için bir temel oluşturulması açısından yeni bir mihenk taşı olmuştur.
Neşe Erçetin Atakan’ın ardından; Betül Kızılok Bavli, sonrasında Hasibe Eren’in kıymetli çabalarıyla yeni öğrenciler yetiştirmeye devam eden birim, son 6 yıldır Yonca İnal’ın liderliğinde çalışmalarını sürdürmektedir.
2010-2012 Öğrenim yılında Yonca İnal’ın yazıp Gökhan Eğilmezbaş’ın yönettiği İstanbul’da Çocuk Olmak
2012-2014 Öğrenim yılında Yonca İnal’ın yazıp Gökhan Eğilmezbaş ile birlikte yönettiği Çocuk Olmak Çocuk Kalmak
2014-2016 Öğrenim yılında Yonca İnalın yazıp Okan Patırer’ in yönettiği Öteki Beriki İleri Gerisi isimli oyunlarla İBB Şehir Tiyatroları’nın geleneksel çocuk şenliği programlarına da giren ÇEB mezuniyet oyunları, geleneğin seyirciyle buluşmasını da sağlayarak önemli bir rol üstlenmiştir.
2016- 2017 sezonu boyunca ” Öteki Beriki İlerisi Gerisi ” oyunuyla özel gösterimler yapmaya devam edecek olan Çocuk Eğitim Birimi; oyunun konusu itibariyle de mümkün olduğunca çok aileye, eğitimciye, çocuğa, seyirciye ulaşmayı hedeflemektedir.